Publieke ruimteOmsloten collectieve tuinInterieur van maisonette met videDe galerij als straatDoorsnede van gebouw en gebiedPlattegrond van gebouw en gebied
Galerijflats voor gezinnen
 
Plattegrond van gebouw en gebied
Doorsnede van gebouw en gebied
De galerij als straat
Interieur van maisonette met vide
Omsloten collectieve tuin
Publieke ruimte

Galerijflats voor gezinnen

De verticale stad

De naoorlogse uitbreidingswijken zijn na 50 jaar uitgegroeid tot stadswijken met prachtige volwassen bomen. Dit vormt een belangrijke kracht voor toekomstige ontwikkelingen en het ontwerp toont mogelijkheden voor nieuw gebruik van deze aanwezige groene kwaliteit. Het concept ‘Naar Buiten!’ zet in op buitenruimte in drie gradaties; privé, collectief en openbaar.
Aan de balkonzijde wordt een grote gemeenschappelijke tuin mooi en bruikbaar ingericht, waardoor de gebruiksruimte voor de bewoners wordt vergroot. De omheining bestaat uit bomen en hagen en de toegang tot de tuin vindt alleen plaats via het gebouw. De bomen blijven, het maaiveld wordt geactiveerd. Het flatgebouw wordt opnieuw verkaveld. Door verticaal samenvoegen ontstaan woningen die in grootte en indeling vergelijkbaar zijn met een standaard eengezinswoning. Het verbreden van galerij en balkon zorgt enerzijds voor een woning ‘aan de straat’ en anderzijds voor een grote en hoge buitenruimte, grenzend aan de dubbelhoge woonkamer.
Hergebruik van naoorlogse galerijflats en hun omgeving biedt een duurzame oplossing die bestaande kwaliteiten gebruikt voor een nieuwe toekomst vol licht, lucht en buitenruimte!

Opdrachtgever: BNA, Ymere, Proper Stok
Jaartal: 2010
Status: Prijsvraaginzending


Index