Nieuwe appartementen naast bestaande bouwNieuwe appartementen naast bestaande bouwGalerijflatEengezinswoningenLocatie voor sloopProjectgebied in kaart
Vervangende nieuwbouw
 
Projectgebied in kaart
Locatie voor sloop
Eengezinswoningen
Galerijflat
Nieuwe appartementen naast bestaande bouw
Nieuwe appartementen naast bestaande bouw

Vervangende nieuwbouw door 74 appartementen en 10 eengezinswoningen

Groenoord, Schiedam

In de wijk Groenoord in Schiedam zijn twee naoorlogse bouwblokken (‘stempels’) herontwikkeld. Sommige gebouwen in het stempel worden opgeknapt, andere ingrijpend gerenoveerd en een aantal wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Deze aanpak in verschillende gradaties zorgt voor een geleidelijke transformatie, waardoor het verouderingsproces van de wijk wordt omgekeerd.
De opdracht voor de vervangende nieuwbouw was het realiseren van woongebouwen die enerzijds beantwoorden aan de hedendaags standaard en anderzijds passen in de architectuur van het bestaande.
De architectuur van de nieuwe gebouwen rijmt met de oude architectuur. Allerlei vorm- en kleurmotieven zijn ontleend aan de gebouwen die blijven, zoals de kleur van de stenen, het gebruik van betonnen gevelbanden en de platte daken. Echter, de nieuwe toepassing en vormgeving is meer gevarieerd en verfijnd. Zo zijn de betonbanden sterker geprofileerd en lopen door in de uitstekende balkons. De compositie van de balkons in dambordpatroon zorgt voor een heel groot balkon en toch voldoende daglicht in achterliggende ruimtes.
Met het gebruik van oude motieven in een nieuwe toepassing zijn woningen gerealiseerd die voldoen aan de huidige eisen, recht doen aan de oude bebouwing en zorgen voor een coherent geheel.

Locatie: Laan van Bol’Es e.o., Groenoord, Schiedam
Opdrachtgever: WOGroenoord, Schiedam
In dienst van: biq stadsontwerp bv, Rotterdam
Jaartal: 2005 – 2009
Status: Gerealiseerd


Index