Fotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia Mangiapane Situatie in dertiger jarenProjectgebied in kaart
Herbestemming van hoekpand
 
Projectgebied in kaart
Situatie in dertiger jaren
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane

Herbestemming van hoekpand

Ontwerp voor atelier- en woonruimte

Het pand op de hoek van de Gouwstraat en de Wolphaertstraat heeft een prominente plek in Oud Charlois. Het gebouw maakt onderdeel uit van de zogenaamde kunstenzone, een Rotterdams broedgebied voor (jonge) kunstenaars. Met de aankoop van het pand wil Woonstad de kunstenzone versterken door de moskee te bestemmen als atelierruimte en woningen voor kunstenaars. De ambitie is om het pand op deze strategische zichtlocatie een nieuw gezicht te geven, te transformeren van het huidige introverte naar een extravert karakter; een blikvanger als uitnodigende toegang tot de kunstenzone in Oud-Charlois.
In de geschiedenis heeft het pand verschillende functies vervuld: van winkel, woning tot moskee. Door de jaren heen is de indeling steeds aangepast. De gevel daarentegen is nauwelijks gewijzigd. Vorm, gevelopeningen, materiaal en details zijn gedurende 80 jaar ongewijzigd. Alleen de kozijnen zijn vervangen, waarmee de expressie sterk is verminderd.
In het ontwerp wordt dit onderscheid gebruikt en versterkt; een solide gevel en een flexibele inhoud. De inhoud biedt functionele flexibiliteit, ook voor de toekomst. De krachtige uitstraling van het hoekpand wordt in oude glorie hersteld.
 
Locatie: Gouwstraat 3/ Wolphaertstraat 71
Opdrachtgever: Woonstad Rotterdam
In samenwerking met: Monique Smit
Jaartal: 2012 – 2015
Status: Gerealiseerd


Index