Balans tussen wonen en groenWonenGroenInfrastructuurDe essentie
Het geheim van Ommoord
 
De essentie
Infrastructuur
Groen
Wonen
Balans tussen wonen en groen

Het geheim van Ommoord

Onderzoek naar huidige waarden

Ommoord is door de rijksoverheid aangewezen als ‘aandachtsgebied wederopbouw’. Het is één van de woonwijken uit de Wederopbouwperiode ‘die van dermate cultuurhistorisch belang zijn dat we er op bijzonder zorgvuldige wijze mee om willen gaan’. De wijk is ontworpen door de stedebouwkundige Lotte Stam-Beese vanuit een uitgesproken ideologie. Hoogbouw was een must en privé tuinen waren uitgesloten. De moderne mens zou leven in een groene parkachtige omgeving. Een uitstekende metroverbinding en goede voorzieningen maakten dat Ommoord geen slaapstad zou worden. Een radicaal en vooruitstrevend ontwerp. Zijn deze ideeën vandaag de dag nog te herkennen? Hoe is de beleving van de oorspronkelijke ideologie? Wat is de huidige waarde van de planintenties?
In opdracht van Bureau Monumenten & Cultuurhistorie Rotterdam heeft Studio LS onderzoek gedaan naar de huidige staat van de wijk. Gevonden ‘waarden’ zijn o.a.: de neutrale en alzijdige architectuur van de flats, de kritieke balans tussen openbaar groen en hoogbouw en het uitgebreide systeem van wandel- en fietspaden. De grootste ontdekking was het ‘core’ gevoel; het sterke gevoel van saamhorigheid. Dit gevoel was reeds gepland door Stam-Beese en blijkt nu van grote waarde voor de wijk.
Het rapport is een eerste stap in het ontrafelen van het ‘Geheim van Ommoord’. Duidelijk is geworden dat er een grote cultuurhistorisch betekenis in Ommoord ligt met potentie voor toekomstige ontwikkelingen.

Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, Bureau Monumenten & Cultuurhistorie
In samenwerking met: Saskia Hesselink, Esmee Mlihi, Roel van Tatenhove, Timo van de Ven, Susanne de Zwart
Jaartal: 2014
Status: Onderzoek afgerond


Index