Fotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneFotografie Sonia MangiapaneSituatie voor renovatie, Lissabon HoogProjectgebied in kaart
Verbetering van entrees
 
Projectgebied in kaart
Situatie voor renovatie, Lissabon Hoog
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane
Fotografie Sonia Mangiapane

Verbetering van entrees en verkeersruimtes voor twee galerijflats

Lissabonweg, Vlaardingen

De Hoofdstedenbuurt in Vlaardingen wordt gerenoveerd, waarbij de kwaliteit van de woningen en de uitstraling worden verbeterd. De flats aan de Lissabonweg worden geschikt gemaakt voor ouderen, wat vraagt om verbetering van de toegankelijkheid, toevoeging van nieuwe functies (zoals scootmobielruimtes), opwaarderen van de verkeersruimtes en verplaatsen van de postkasten.
Aan de Lissabonweg staan twee galerijflats; een hoog en recht gebouw van 13 verdiepingen en een lager geknikt gebouw van 5 en 7 verdiepingen. Door aanpassing van de entrees van beide gebouwen worden benaderingsrichting, vorm, symmetrie en verhoudingen hersteld. Hierdoor kunnen de gevraagde programma’s worden gerealiseerd en krijgen de gebouwen een duidelijk herkenbare entree.
Enkele bijzonder elementen van het gebouw dienen als inspiratie. De betonnen dragers van galerijen en balkons zijn specifiek voor het Elementum-systeem waarmee de flat is gebouwd. De borstwering van de verdiepingshoge houten gevelpuien is gevuld met mozaïektegels die textuur en kleur geven aan het rationele systeem van de flatgebouwen. Beide dienden als inspiratie bij het ontwerp en de materialisering van de nieuwe entrees. Hierdoor ontstaat samenhang tussen het bestaande gebouw en de nieuwe interventie. De afwerking van de entrees is in overleg met de bewonerscommissie bepaald. Praktische eisen en herkenbaarheid van de karakteristiek van de Lissabonflats stonden daarbij centraal.
De nieuwe entrees en verkeersgebieden versterken de aanwezige karakteristieken van de Lissabonflats en maken ze geschikt voor ouderen en voor de toekomst.

Locatie: Lissabonweg, Vlaardingen
Opdrachtgever: Waterweg Wonen, Vlaardingen
Jaartal: 2011 – 2012
Status: Gerealiseerd


Index