Het gat in de Jacobusstraat: 2 dimensiesInventarisatie van vergelijkbare gaten in Rotterdam CentrumGenerieke oplossingen voor vergelijkbare gatenDoorsnede van ontwerp JacobusstraatStraatbeeld van ontwerp Jacobusstraat
Ontwerpen voor beheer
 
Straatbeeld van ontwerp Jacobusstraat
Doorsnede van ontwerp Jacobusstraat
Generieke oplossingen voor vergelijkbare gaten
Inventarisatie van vergelijkbare gaten in Rotterdam Centrum
Het gat in de Jacobusstraat: 2 dimensies

Ontwerpen voor beheer

Plug ’n Play, locatie Jacobusstraat

Het gat in de Jacobusstraat heeft twee kenmerken:
– Een sprong in de rooilijn, ontstaan door het naar achter plaatsen van de stadsvernieuwing in 1984
– Een opening in de straatwand, waar zich de ingang bevindt van de semipublieke Jacobustuin.
Karakteristieken van deze plek zijn alom aanwezig in Rotterdam. Aan de hand van deze casus hebben we gezocht naar generieke concepten voor stadsvernieuwings-gaten en beheer van semipublieke tuinen. Hierbij vinden we kansen in de bestaande structuur, die met slimme interventies opnieuw zijn waarde kan bewijzen.

Voor de Locatie Jacobusstraat zijn meerdere oplossingen gecombineerd. Bij de aanstaande renovatie van de oudbouw worden de huidige bergingen in de plint verbouwd. De vestiging van een commerciële of maatschappelijke functie op de benedenverdiepingen brengt toezicht en de achterliggende Jacobustuin kan ruim ontsloten worden.
Op de 2e en 3e etage met zolder komen twee bijzondere stadswoningen, die door een uitbouw over het gat veel licht, uitzicht en een oppervlak van 144 en 288 m2 hebben. De inrichting van het onderliggende gebied kan worden gefinancierd met de opbrengsten uit de verkoop of verhuur.

Opdrachtgever: Architectuur Instituut Rotterdam (AIR)
In samenwerking met: Talea Bohlander
Jaartal: 2013
Status: Studie afgerond


Index